Hur man skriver ett bra cv?

Det kanske allra svåraste när du ska skriva ditt CV är att analysera dig själv objektivt. Vad är dina starkaste sidor? Dina främsta meriter? Vad är du bäst på, egentligen? När du blickar tillbaks på din arbetsbana kommer du med stor sannolikhet att upptäcka att du kan och har gjort mycket mer än vad du först trodde. Det finns alltid något positivt att plocka med sig från tidigare arbeten som du kan ha nytta av i ditt jobbsökande. Samtidigt som ditt CV ska vara fyllt med bevis på varför du är en lämpligare kandidat än de andra måste det även vara intressant och hålla en röd tråd. Hur du väljer att utforma ditt CV är helt upp till dig själv, det finns många varianter på vad som ska vara med och vad som kan uteslutas, men en tumregel är att anpassa ditt CV efter vilken typ av jobb du söker. Ett bra tips är att göra ett par olika varianter av ditt CV så att du lättare kan skräddarsy din ansökan efter vilken tjänst det är som du vill åt. Här är några råd som gör ditt CV mer effektivt:  
  • Börja alltid med ditt senaste arbete/dina senaste studier och fortsätt bakåt i kronologisk ordning.
  • Skriv så kort som möjligt, då blir man nyfiken och vill veta mer om dig.
  • Var konkret och saklig, ditt CV ska kunna ge en snabb överblick av dig som person.
  • Det finns inget som säger att du behöver inkludera alla dina erfarenheter. Var selektiv och ta bara med de meriter som känns relevanta till jobbet du söker.
  • Tänk på att odokumenterade perioder aldrig ser bra ut. Om du har den typen av luckor i ditt CV kan det vara bra att skriva med orsaken bakom dem (ex: studier, utlandsresor).
  • Det är alltid bra att ha med betydande saker som man är stolt över. Ha ”Övrigt” som underrubrik och skriv med något sidoprojekt du har sysslat med, att du var lagkapten i fotbollsklubben, att du är ordförande i bostadsföreningen, eller vad det nu kan vara.
Oavsett om du har tänkt byta arbete eller inte så gäller det att marknadsföra och sälja in dig själv så bra som möjligt. Lägg ner tid på ditt CV. Det är upp till dig att fånga arbetsgivarens intresse – ditt framtida drömjobb står på spel.   Ett stort lycka till önskar vi på JOBBDAGS.SE